5G клетъчен стандарт е нещо различно от 5GHz Wi-Fi сигнал

Защо 5GHz Wi-Fi рутер е нещо различно от 5G

Живеем в свят, в който плюсовете от интернет са безброй. Достъпът до информация е категорично един от тях, стига тази информация да е достоверна. Темата 5G витае из виртуалното пространство, съпътствана от доста глобални заключения, но без конкретни доказателства. Нашият фокус, обаче е да се опитаме да разясним разликата между двете явления: 5G клетъчен стандарт и 5GHz Wi-Fi рутер.

КАКВО ВСЪЩНОСТ Е 5G КЛЕТЪЧЕН СТАНДАРТ

Това е клетъчен стандарт и е наследник на 4G LTE и 3G. “G” идва от “generation”, което на английски език означава “поколение”. Т.е. 5G е петото поколение технологии за безжична комуникация, поддържащи клетъчна мрежа. Този тип комуникация изисква наличието на комуникационни устройства (предимно мобилни телефони), изработени да поддържат технологията.

обяснителна графика за вълните на 5g клетъчен стандарт

КАКВО Е 5 GHz Wi-Fi РУТЕР

Докато 5G е вълнуващ нов стандарт, той няма нищо общо с Wi-Fi. 5G се използва за клетъчни връзки. Бъдещите смартфони могат да поддържат 5G и 5 GHz Wi-Fi, но настоящите смартфони поддържат 4G LTE и 5 GHz Wi-Fi.

Wi-Fi 5G и 5 GHz се използват за безжична връзка, но те нямат нищо общо. Всеки, който се позовава на “5G Wi-Fi”, всъщност има предвид 5 GHz Wi-Fi, което е различно от 5G клетъчния стандарт.

Wi-Fi има две честотни ленти, които може да се използват: 2.4 GHz и 5 GHz. 5 GHz е по-новата. Той се използва широко с 802.11n Wi-Fi стандарта, който първоначално беше публикуван през 2009 г. и все още е част от съвременните Wi-Fi стандарти като 802.11ac и Wi-Fi 6.

Wi-Fi на 5 GHz е необходимост, ако искаш непрекъсваем и бърз оптичен интернет. Той предлага повече канали, които не се припокриват, което го прави много по-малко претоварен. Той е отличен на места с много Wi-Fi задръствания, като например жилищни сгради, където всеки апартамент разполага със собствен рутер и Wi-Fi мрежа. Wi-Fi на 5 GHz също е по-бърз от 2.4 GHz Wi-Fi.

5GHz Wi-Fi рутер не е 5G клетъчен стандарт

Но въпреки по-бавните скорости и увеличеното натоварване 2.4 GHz Wi-Fi все още има своите предимства. 2.4 GHz покрива по-голяма площ от 5 GHz и по-добре преминава през стени благодарение на по-дългите си радиовълни.

Ако имаш дори доста модерен рутер, той вероятно е двулентов маршрутизатор, поддържащ едновременно 5 GHz и 2.4 GHz Wi-Fi. За по-подробна информация относно двата вида честоти, разликите между тях и как да ползваш оптимално нета в дома или офиса си, може да прочетеш тук.

ЗА ФИНАЛ

5 GHz Wi-Fi рутер е последното подобрение в света в полето безжичен интернет и вече масово се използва. Името му подсказва честотата, на която работи. Ние от NetSurf сме винаги в крак с модата и държим на вечния прогрес и усъвършенстване. Затова и сме с две ръце “за” да се възползваме и ние, и ти от предоставените ни възможности за скорост и сигурност.

Относно 5G, това е новото поколение клетъчна мрежа, която предстои да бъде използвана от мобилните оператори. Като всяка иновация, тя идва с много въпроси около себе си и последващи отговори. И това е напълно нормално. Именно любопитството е нещото, което ни кара да се движим напред и да покоряваме нови висоти.