с цифрова телевизия забравяш за кабелна телевизия

Кои са предимствата на цифрова телевизия пред кабелна телевизия

Телекомуникационните технологии се развиват с бесни темпове и наличието на цифрова телевизия днес е всеобщо удобство. След като се появиха, дигиталните технологии пратиха в историята наземните предавания и кабелната ТВ. Днес пространството за домашно забавление е узурпирано от нововъведението на нашето съвремие.

Знаем, че е възможно да се объркаш в материята, затова предстои да ти дадем отговора на този така важен въпрос. А той е: кои са предимствата на цифровата телевизия пред кабелната?

КАКВО Е КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

За целта обаче първо трябва да разберем същността на всяка от двете технологии. При кабелната телевизия се използват UHF и VHF ленти за доставяне на ТВ съдържание на абонатите чрез коаксиални кабели. Нарича се също като CATV (съкращение на Community Access Television или Community Antenna Television). В лошо свързани райони биват инсталирани големи общи антени, предоставящи чрез кабели ТВ съдържание на отделни домове.

Концепцията на кабелната телевизия

Идеята е проста: коаксиалният кабел пренася сигнала към хъба на потребителя, като се включва в телевизора или в най-близката кабелна кутия. Понякога доставчиците инсталират усилватели на определени разстояния с цел увеличаване на силата на сигнала.

Кабелните системи осигуряват стотици канали до огромен брой платени абонати, а и високоскоростен достъп до интернет. Високоскоростният широколентов достъп става чрез кабелни модеми. Те преобразуват мрежовите данни в цифрово обработени сигнали, които могат да бъдат ефективно прехвърляни чрез коаксиални кабели. Много кабелни оператори също започнаха специалната си услуга за кабелен телефон.

Видове сигнали при кабелната телевизия

Те са два: аналогови и цифрови. Аналоговите сигнали са податливи на известен шум и смущения, които влияят на аудио и видео качеството на програмата. Цифровите са по-нов подход към телевизионното програмиране и предоставят висококачествено съдържание.

КАКВО Е ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Цифровата телевизия по съществото си е стрийминг на ТВ сигнал от сървърите на каналите, подаван от интернет доставчика ти. Тя позволява на телевизионните станции да излъчват висококачествено дигитално съдържание на множество канали в една честотна лента.

Накратко, тя означава по-добра картина и по-добър звук, а при това и без удряне по джоба. Потребителят се радва на съдържание с висока разделителна способност с невиждано досега разнообразие от канали. За разлика от най-ранната телевизионна аналогова технология, цифровата използва цифрово кодирани сигнали. Тя предоставя допълнителни услуги като субтитри, справочник на телевизионна програми (EPG), програми по заявка, допълнителни аудио канали и платено съдържание.

Телевизорите в нашето съвремие се произвеждат с вградени устройства за приемане на цифров сигнал. За да се случи обаче това с обикновен (аналогов) телевизор, е необходим цифров декодер.

цифрова телевизия може да се гледа и с аналогов телевизор

Цифрова телевизия и HDTV

Двете често биват бъркани. HDTV е напълно нов формат на дисплея, но начинът на предаване може да бъде не само цифров, а и аналогов. Цифровата телевизия изостава откъм съотношение и плътност на пикселите в сравнение с HDTV. Днешните цифрови технологии разполагат чрез телевизията и с достъп до интернет.

Сега имаме цифрова телевизия с две качества на картината. Едната е със стандартна разделителна способност (SDTV), а другата е с висока разделителна способност (HDTV). В сравнение с SDTV, при HDTV имаме по-ясна и жива картина с по-широко съотношение и по-висока плътност на пикселите. Това носи превъзходно качество на звука и картината.

РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ И КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Сигналът

При кабелната телевизия аналогов или цифров сигнал се предава по UHF и VHF лентите чрез коаксиален кабел, включван директно към телевизора или най-близката кабелна кутия. При цифрова телевизия се предават висококачествени дигитално кодирани сигнали или чрез кабел, или по въздуха.

Трансмисията

При кабелната телевизия сигнали се предават под формата на постоянно променлива вълна, а при цифровата – под формата на електрически импулс. Той е представен от двоични данни (едно или нула). Цифровият сигнал е по-прецизен и постоянен от аналоговия.

ПРЕДИМСТВАТА НА ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ ПРЕД КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Първото е, че цифровата телевизия работи само на цифрови сигнали, докато кабелната – и на цифрови, и на аналогови. Последните могат да причинят шум и смущения.

Второто е, че дигитално кодираните сигнали се подават директно в телевизора, а при CATV това става чрез коаксиални кабели.

Третото е, че разстоянието не влияе върху качеството на излъчването, за разлика от при кабелната ТВ.

Четвъртото е, че няма загуба на качество на картината и звука поради шум и смущения заради по-чистия и постоянен сигнал в сравнение с CATV. Т.е. няма вече снежинки по екрана или двойни образи. Същото важи дори и при лоши метеорологични условия.

Петото е, че е интерактивна. Цифровата телевизия поддържа повече канали и повече висококачествено съдържание чрез програма за Мултикаст и Видео по поръчка. При кабелната не може да се добавят и премахват любимите канали. Допълнителните мултимедийни услуги и повишената функционалност на цифровата телевизия носят за нея пълна победа в този своеобразен дуел.

цветовете при цифрова телевизия са далеч по-живи от при кабелна телевизия

Шестото е, че има по-добра разделителна способност, по-живи цветове, по-широко съотношение на страните и по-висока плътност на пикселите. При кабелната има ниско качество на картината, острота и контраст и не излъчва висока резолюция формати като HD и Full HD. При телевизори с голям екран излъчването се влошава рязко.

Седмото е, че детето в даден дом няма как случайно да си пусне платен ТВ канал или филм. При кабелна ТВ то не може да бъде спряно да гледа непозволено съдържание.

ЗА ФИНАЛ

Вече научи защо с цифрова телевизия ще ти е много по-добре отколкото с кабелна, която лека-полека си заминава като аналоговата. Цифровата бие по почти всеки показател – по качество на сигнал, излъчване, предаване, звук, картина и т.н.

Голямата разлика показва нагледно огромния скок в новите технологии след бума на дигитализацията в развлекателната индустрия. Винаги на гребена на вълната откъм последните новости в областта, NetSurf ти предлага интерактивна цифрова телевизия по оптичен кабел. Ела при нас и ще гледаш любимия си филм, сериал, мач или каквото и да е с несравнимо по-качествена картина и по-постоянен сигнал спрямо предлаганото от старите кабеларки!