виж как да смениш бавен интернет с бърз интернет

Защо нямаш бърз интернет и как да поправиш това

Ако пуснатият от теб клип в YouTube лагва, а даунлоудите ти отнемат часове, значи ти трябва бърз интернет. Няма нужда да си биеш главата в клавиатурата, спокойно – има решения на проблема ти и с тях моментално би се върнал в скоростната лента. За да имаш бавен интернет, причините може да са доста и всяка от тях е поправима. Затова продължи да четеш нататък и виж как дигиталният ти живот моментално да стане свръхзвуков.

КЛАСИКАТА: РЕСТАРТИРАЙ РУТЕРА И МОДЕМА СИ ЗА БЪРЗ ИНТЕРНЕТ

Този съвет от грандиозния сериал „IT Crowd“ се е превърнал в класически и няма как да не започнем с него… Просто защото работи. Мрежата ти вкъщи е доста натоварена и понякога просто се нуждае от почивка. Изключи рутера и модема си, изчакай една минутка и после пак ги включи. Това им дава възможност да изчистят работната си памет и „на свежа глава“ да подновят задачите, които преди това са ги бъгвали.

ПОСТАВИ РУТЕРА НА ДРУГО МЯСТО

Дано не си от онези, които скриват рутерите си в гардероба или, не дай си боже, в мазето. Това, и ти го казваме по най-милия начин, не е най-умното нещо, което можеш да сториш, ако искаш бърз интернет. За Wi-Fi сигнала ти не е никак добре да поставяш множество бариери между рутера и устройствата ти. Стени, подове/тавани, врати и големи мебели може да доведат до отслабен сигнал, особено при по-големи разстояния. Същото важи и при работа на микровълновата, Bluetooth колоната, бебе монитора и безжичния телефон.

За най-добро Wi-Fi покритие и представяне най-добре сложи рутера на централно място. Или пък там където най-много ползваш нета.

МОЖЕ ЗАРАДИ ВИРУС ДА НЯМАШ БЪРЗ ИНТЕРНЕТ

Понякога заразата с вирус на някое от устройствата може да доведе до черпене на ресурси, без да се усетиш. Това може да ти докара бавен интернет и с него куп главоболия заради невъзможността да си гледаш стрийма нормално. Или пък да си свършиш работата по план, ако бачкаш от вкъщи. Затова си инсталирай ефикасни и доверени антивирусни софтуер програми, за да избегнеш щетите.

вирусите може да са причина да нямаш бърз интернет

ОГЛЕДАЙ ВРЪЗКИТЕ СИ

Може да има някои свързани към мрежата ти устройства, за които си забравил. Възможно е например да си дал на съседа паролата за твоя Wi-Fi и сега телефонът му автоматично да се връзва. Простичкият начин да оправиш този проблем е да промениш своята парола. След това ще трябва ръчно да реконектнеш всяко устройство, което искаш да се ползва с твоя нет.

ЗА ГОЛЯМ ДАУНЛОУД ПОЛЗВАЙ БЪРЗ ИНТЕРНЕТ ИЗВЪН ЧАС ПИК

Връзката ти може да не е в състояние да понесе товара на много маймуни на един клон. Ако няма как всички да си вършите нещата онлайн едновременно, направи разпределение във времето. В случай че ти трябва бърз интернет за голям даунлоуд, препоръчваме да го правиш в часовете без супернатоварен трафик. Например посред нощ или рано сутрин преди работа. За да си гледаш сериала по Netflix без досадно буфериране, процедирай по същия начин. Има и друг вариант, ето го и него.

ВЗЕМИ GPON: НЕПОКЛАТИМ И СВЕТКАВИЧНО БЪРЗ ИНТЕРНЕТ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ

Ако искаш и в час пик откъм трафик да не ти се случват сривове и буферирания заради претоварена мрежа, това е оптималното решение. Оптичен GPON интернет гарантира постоянна скорост и неповлияване от електромагнитни смущения. Това важи дори и ако живееш в гъсто населени жилищни зони и причината е една. Тя е полагането на оптичен кабел директно в твоя дом или офис, т.нар. Fiber to the Home (FTTH). Така бива отстранен рискът от възможно прикачване на линията ти от външни лица, често срещано при телефонния и телевизионния кабел.

ЗАЛОЖИ СМЕЛО НА 5 GHz Wi-Fi

При проблема, наречен бавен интернет, често причината е в натовареността на безжичната ти връзка. По-горе споменахме за претрупването на много устройства на една и съща честота. Решението е да заложиш смело на 5 GHz Wi-Fi. С такава връзка от NetSurf например може да достигнеш скорост на нета от 300 Mbit/s. За сравнение, при лентата с 2.4 GHz Wi-Fi може да поддържа бързина до 80 Mbit/s.

Това е постижимо, защото 5 GHz Wi-Fi предлага повече незастъпващи се канали – 16 срещу 11 на 2.4 GHz. Съответно се избягват задръстването и смущенията на сигнала. Вариантът е оптимален примерно за пренаселени жилищни комплекси и големи офис сгради. Възможността да имаш хем стабилен, хем бърз интернет не е за изпускане с лека ръка.

gpon позволява да имаш бърз интернет и в пренаселени жилищни комплекси

МИНИ НА ПО-СКЪП ПЛАН

Разбира се, може да имаш бавен интернет и просто защото планът ти е остарял. Ако не си го ъпгрейдвал вече няколко години, скоростта е нормално да ти се струва ниска. Също и ако живееш с повече хора, работиш в хоум офис или просто ползваш повече нет. В такива случаи може би е дошло времето да си вземеш по-скъп план за по-високи скорости.

ЗА ФИНАЛ

Ето и основните причини да не можеш да се радваш на предимствата на бърз интернет. Добрата новина е, че ги има и решенията, а ние ти ги предложихме накуп тук. Възползвай се от нашите съвети и ще усетиш разликата. Ние от NetSurf сме готови да ти помогнем специално с GPON оптичен интернет и 5 GHz Wi-Fi рутер за целта. Възползвай се и вече няма да се ядосваш на постоянно буфериращ стрийм, незареждащ Facebook feed и туткащ се YouTube клип.